El Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central el formen 29 municipis del Bages, 5 municipis del Moianès (Moià, Calders, l’Estany, Monistrol de Calders i Santa Maria d’Oló), més el municipi de Collbató, al Baix Llobregat. A grans números la superfície del Geoparc és d’uns 1.250 km2 i és habitada per uns 190.000 habitants. Els paisatges del Geoparc són un mosaic de contrastos i un autèntic paradís per als amants de la natura.

Uns dels pilars principals sobre els quals treballen els Geoparcs és el foment de la recerca i l’educació en les Ciències de la Terra, i la gestió i conservació del patrimoni geològic i miner. La Biblioteca del Campus Universitari de Manresa (BCUM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) acull el Centre de Documentació i Recerca del Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central. En aquest espai s’hi poden trobar recursos documentals sobre la geologia, mineria i medi ambient, tant pel que fa a obres de referència com estudis realitzats al territori. Aquest fons es va actualitzant amb la incorporació de noves referències dels estudis acadèmics i documents de divulgació que es van realitzant. També incorpora referències d’altres Geoparcs Mundials de la UNESCO.

El centre de documentació i recerca compta, a més, amb una sala de cartografia amb material tècnic de consulta, espai de treball i ordinadors. També custodia la AR Sandbox del Geoparc.